sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Viikko on vierähtänyt nopeesti


Vähän tulee samoilta päiviltä tekstiä kuin Janikalta, mutta ihan eri näkökulmasta.;)

Alotetaas keskiviikosta. Silloin oli ihan normaali työpäivä. Olin lounasvuorossa. Päivä alkoi lounaan valmistamisella. Yleensä lounaalla on kolme pääruokavaihtoehtoa: keitto, ns. perus kotiruokavaihtoehto ja hieman ns. tasokkaampi vaihtoehto. Esimerkiksi yhden päivän lounas koostui kanakeitosta, merluzasta voikastikkeessa ja lihapullista kermakastikkeessa ja päiväkohtaisesti annoksiin suunnitellaan omat perunat ja kasvikset.



Alkuruokana lounaalla on salaattibuffa



Täs jonku päivän lounaan sipulipihviä 


Lounaan possua ja yrttimuusia
Kun lounas on valmis ja asiakkaat saapuu, kuuluu rutiinitöihin asiakkaiden rahastus sekä muu asiakaspalvelu. Kassalla olen törmännyt asioihin, joihin en olis uskonut törmääväni. Suomalaiset ei ole tajunnut, että puhun myös suomea! Monesti suomalaiset asiakkaat on kysynyt jotain englanniksi ja minä vastannut hieman haparoivalla englannin kielen taidolla takaisin ja lopuksi on selvinnyt, että molemmat olis puhunut myös suomea :D Ja omana ajatuksena on ollut, että jos asiakas puhuu englantia, vastaan myös englanniksi. Pari kertaa joidenkin asiakkaiden ”leuat on loksahtanu auki”, kun ne on huomannut mun puhuvanki suomea. En vaan sitten tiedä minkä maalaiselta oikein niiden mielestä näytän tai mitä kieltä ne on mun olettanut puhuvan, nimittäin en ainakaan espanjalaiselta näytä? Oon aika alpiino tää paikallisiin verrattuna.


Minkäs maalaiselta oikeen näytän?


.
Lounasvuorossa kassatyöskentelyn, annosten noston sekä tarjoilun jälkeen alkaa seuraavan päivän lounaan esivalmistelu ja loppusiivoukset. Raaka-aine tilauksille ei vielä ole mitään tiettyä systeemiä, joten niitä on myös mietitty lounaan jälkeen. Tähän asti espanjaa puhuvat työntekijät on hoitanut tilauksien teon ja kaupassa käynnit, joitain yksittäisiä kaupassa käyntejä lukuun ottamatta. Heille se on huomattavasti helpompaa kielen kannalta. Välillä on ollut hieman hankalaa tulkata esimerkiksi porsaan sisäfilee, niin että tilauksien tekijä osaa tilata oikeaa tuotetta. Kielimuurin helpottamiseksi olisi tarkoitus kehittää, joku toimiva tilausjärjestelmä.



Torstaina olin taas klo 10-18 töissä. Työpäivän aikana meidän kolmas kämppis Krista oli saapunut Espanjaan. Janikalla oli vapaa, joten Janika pystyi hyvin opastamaan Kristaa kaikessa tarvittavassa. Olisin myös halunnut olla kotona, kun Krista saapui, mutta mulla oli siinä työvuoro, onneksi ei kuitenkaan iltavuoro.  

Työpäivä sujui jo ihan rutiininomaisesti. Päivän aikana yksi lisäpiristys oli Suomalaiset tutut, jotka olivat asiakkaana Nuriasolissa! Oli erittäin outoa, että töissä törmäsi tuttuihin. Oletin kokoajan, ettei tää asti voisi tuttuja tulla vastaan :D

Töistä päästyäni, Krista oli jo kotiutunut hyvin ja selitin vielä muutamia pikku käytännön vinkkejä, mitä Janika ei ollut vielä ehtinyt sanoa. Esimerkiksi, miten toimii ikkunan kaihtimet, ei nimittäin oo aiva samanlaiset ku Suomessa. Oli mukavaa saada muutakin suomea puhuvaa juttuseuraa, kun Janika. Onhan täs jo kaksi viikkoa puhuttu vapaa-ajalla pelkästään vain toisillemme Janikan kans. Siitä tää tyttöjen kimppakämppä eläminen sitte alkoikin!:D


Perjantaina mulla oli iltavuoro 15-23. Ennen töihin menoa, menimme heti Kristan kanssa ottamaan aurinkoa. Oli mukavan lämmin päivä lekotella rannalla. Ennen töihin menoa kävin vain nopeesti kotona syömässä ja vaihtamassa vaatteet. Oli kivaa ottaa vaan valmista ruokaa jääkaapista, kun jotkut ihanat oli sitä sinne valmiiksi tehny! Ja voin kertoa, että hyvin alkoikin tää tyttöjen kanssa eläminen!

Töissä oli hiljainen ilta, joten aloin siivoilla. Pesin molempien keittiöiden lattiat (mopilla, Espanjassa ei kai ole lattiakaivoja monissakaan keittiöissä). Jatkoin järjestelemällä pikkukylmiöitä ja järkkäämällä isommassa keittiössä vähän uutta järjestystä hyllyihin. Kun olin isossa keittiössä, mulla oli radiopuhelin, jonka kautta baarin työntekijä hälytteli kokkaamaan, jos joitain annoksia meni. Kun ilta alkoi olla loppupuolella Janika ja Krista tuli baarin puolelle yksille ja samalla mua vastaan. Näin Krista sai myös hieman tutustua meidän työpaikkaan.



Isompi keittiö. Kuvassa kaasuhella


Ja tarkennukseksi siis, että keittiöitä on kaksi, baarin yhteydessä oleva pienempi a´la carte keittiö ja toisessa päässä taloa iso ravintolan keittiö, jossa valmistetaan aamupala ja lounas sekä tarvittaessa ac-annoksia.

Lauantaina ravintolan puolella oli yksityistilaisuus. Sinne suunniteltiin suositusmenu ja samalla myytiin myös a´la cartea. Järjestimme nyt myös isompaan keittiöön ac-puolen. Annoksia nostettiin useita, ei edes kärryillä pysynyt paljonko. Annoksien valmistusta ja nostoa hankaloitti hieman se, että joku vähäjärkinen meni ottamaan kuumasta parilan puhdistuskravasta kiinni paljaalla kädellä ja tämä krapa on metallia ja kuuman kaasuliekin päällä. Tais vierähtää usiampi tunti, kun uitin kättä viileäs vedes. Kiireen painaessa päälle, täytin kumihanskan jäävedellä ja pidin sitä käden päällä ja hommat jatkui. Mun vastuualue oli paistaa leikkeet ja valmistaa listalta tilatut ac-annokset. Janika ja meidän keittiömestari hoiti suosituslistan annoksien noston ja auttoi mua tarvittaessa. Näin ollen minä ja jäävesihanska saatiin pysyä poissa asiakkaiden silmien alta.:D

Alla kuvia joistain annoksista:


Nuriasolin leipä


Perus juustohampurilainen

Fetasalaatti. Vain ihan näistä muutamista annoksista ehti ottaa siinä kiiruussa kuvan




Sunnuntaina eli tänään oli myös yksityistilaisuus ja kaikki hoidettiin kuten lauantaina. Päivän alkuun pienen hämmennyksen aiheutti piipittävä ääni. Muutama työntekijä pyöri pitkin keittiötä ja ihmetteli, mistä ääni oikein tulee. Hetken etsiskeltyä tajusimme äänen tulevat Janikan puhelimesta. Janika oli laittanut hälytyksen puhelimeen, ettei uunissa olevat ruoat pala ja muistaisimme ottaa ne pois. Mutta Janika itsekään ei ollut puhelimestaan moista ääntä aikaisemmin kuullut ja kyseinen ääni kuulosti enempi varashälyttimeltä tai palohälyttimeltä kuin miltään muistutusääneltä. Mutta ainakin oli huomiota herättävä ääni ja muistimme tarkistaa uunissa olevat ruoat :D





Tämän päivän annoksia



Tänään asiakkaita oli vaan kaksinkertainen määrä eiliseen verrattuna ja kiirus oli myös kaksinkertainen. Pian jo unohtui palovammakin kädessä, kun kiireessä yritin revetä moneen paikkaan kerralla. Meiltä loppui valmiiksi leikatut broilerin rintafileet, joten kiireessä piti niitäkin kokonaisista broilereista leikata. Vielä vähän epäilin omaa broiskun leikkelytaitoa, mutta eipä ollut paljoo aikaa miettiä, miten se onnistuu, vaan niitä oli vain leikattava! Kello lensi kuin siivillä ja pian huomasinkin, että mulla ois kotiin lähdön aika. Päivä sujui oikein mukavasti ja suunnilleen kaikki oli tyytyväisiä illan kulkuun, paitsi kanat, joilla ei ollut enää rintafileitä. Juuri ennen kun lähdin, Janika toi salin puolelta mulle lahjapussin! Aikaisemmin mainitut suomalaiset tutut oli jättänyt mulle piristävän yllärilahjan. Kiitos siitä! :) Sitte saikin lähteä hyvillä mielin kotiin.

-Sanna 


Viä näin loppuun kuva öisestä Fugesta ja näköalasta Nuriasolin vierestä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti